Το R.I.C.E. στην Ύδρα
Η χορογραφία των ανθρώπων
Ύδρα, Ελλάδα
Επικοινωνία

EN    GR

Αισθητικά η (Ύδρα) είναι τέλεια, η ίδια η επιτομή της άψογης αναρχίας που αντικαθιστάται, επειδή περιλαμβάνει και πηγαίνει πέρα, από όλες τις τυπικές ρυθμίσεις της φαντασίας.
—Χένρυ Μίλλερ

Το καλοκαίρι του 2012 διοργανώθηκε το Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας, για πρώτη φορά. Πάνω από 20 καλλιτέχνες επισπεύτηκαν το νησί, και μοιράστηκαν την δουλειά τους με τους ντόπιους και τους τουρίστες του νησιού. Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις και σεμινάρια χορού. Χτίζοντας πάνω στον ενθουσιασμό και στους βασικούς άξονες που κίνησαν το Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας, η διοργανώτρια του φεστιβάλ και χορεύτρια Βιτόρια Κωτσάλου ενώνει τις δυνάμεις της με τον χορογράφο Michael Kliën δημιουργώντας ένα διαφορετικό πλαίσιο έρευνας και εξέλιξης γύρω από την τέχνη του χορού.

Από το 2013 και μετά, το R.I.C.E. (Η λέξη πρεσβεύει σκόπιμα ένα πλήθος εννοιών) έδωσε νέο νόημα και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη διανομή της σύγχρονης χορογραφίας και χορού.

Ως εναρκτήρια δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο του 2013, το R.I.C.E. φιλοξένησε διεθνείς καλλιτέχνες και στοχαστές για να ζήσουν και να εργαστούν xωρίς το πλαίσιο της σκηνής, με εργαλεία την προσωπική εργασία και οργάνωση του κάθε καλλιτέχνη, ένα νέου είδους φεστιβάλ έλαβε χώρα στο νησί.

Το 2014 το RICE φιλοξένησε μία ομάδα καλλιτεχνών οι οποίοι εργάστηκαν συλλογικά για να θέσουν τις βασικές έννοιες και προβληματισμούς για την εξέλιξη και δομή του RICE. To R.I.C.E. Atelier υπήρξε μια κοινωνική έρευνα από μόνη της, καθώς στόχευσε να αναστείλει την υπάκουη λειτουργία της παραγωγής-η οποία πειθαρχημένα εκδηλώνεται ακόμα και μέσα από τον χορό στις μέρες μας. Έτσι το R.I.C.E. δοκιμάζει να χαλαρώσει τα υπάρχων πλαίσια της αντίληψης, εμβαθύνοντας στον κόσμο των σχέσεων, της τάξης και της οικολογίας. Με αυτό τον τρόπο αποσκόπησε να επανέλθει με ένα αρθρωτό όραμα του χορού, της χορογραφίας και της σχέσης της με τον πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα.

Με βάση την παράδοση της ιστορίας του 20ού αιώνα της Ύδρας, το R.I.C.E. παρέχει ένα προσωρινό σπίτι για εξαιρετικά δημιουργικά μυαλά της εποχής μας. Μέσα από το μοναδικό πολιτιστικά αστερισμό του νησιού, που εμπλέκεται η παράδοση και η σύγχρονη σκέψη για δεκαετίες, η Ύδρα εξακολουθεί να μεταμορφώνετε. Το R.I.C.E. σε αντίθεση με τους πολλούς παροδικούς επισκέπτες έχει ως στόχο να συμμετάσχει στην κοινότητα της Ύδρας, να συνδεθεί με το νησί και τους κατοίκους της, και να λειτουργήσει βλέποντας τον τόπο και τους ανθρώπους του σαν το πραγματικό σώμα της χορογραφικής εργασίας.

Το R.I.C.E. ιδρύθηκε βασισμένο στην έννοια της αυτό-οργάνωσης και εξαρτάται σκόπιμα στην γενναιοδωρία πολλών ντόπιων για την φιλοξενία των καλλιτεχνών. Οι δράσεις του προγράμματος έχουν υποστηριχτεί από το Μουσείο της Ύδρας, το Δήμο Ύδρας, την Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας , την Κινηματογραφική Λέσχη της Ύδρας καθώς και από ιδιώτες και φίλους της Ύδρας. Οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν ακολουθώντας μας στο Facebook ή λαμβάνοντας μέρος σε μία από τις δραστηριότητες του R.I.C.E.

* εμπνευσμένο από το φεστιβάλ Biarteca στο χωριό της Rosazza, Iταλία